Stookwijzer

Stook niet bij mistig of windstil weer *stookalert*

Milieueffecten van openbaarden en houtkachels 

Tijdens het stoken van hout of andere vaste brandstoffen komen stoffen vrij die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de gezondheid en overlast kunnen geven voor uzelf en/of omwonenden. 

Stoken met zo min mogelijk negatieve effecten voor het milieu 

• Stook een toestel dat past bij de ruimte. 

• Stook niet bij rustig of windstil weer. 

• Stook alleen geschikte brandstoffen. 

• Zorg voor een goed verbrandingsproces. 

•Zorg dat het rookkanaal goed is afgestemd op uw toestel. 

• Neem een toestel met een hoog rendement als u vaste brandstoffen stookt, een houthaard met moderne naverbrander of een pelletkachel. Kachels en openhaarden die op aardgas worden gestookt, stoten weinig schadelijke stoffen uit. 

Waar rook is… 

Donkere rook uit de schoorsteen betekent een onvolledig verbrandingsproces. Vlammen zijn oranje en flakkeren instabiel. Oorzaak: slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of natte of ongeschikte brandstof. Witte of kleurloze rook betekent dat het verbrandingsproces goed verloopt; vlammen zijn helder geel en gelijkmatig. 

Steek uw haardvuur aan middels de Zwitserse methode.

Doven

Doof het vuur niet uit door de luchttoevoer af te snijden. Gooi het laatste uur geen nieuwe brandstof op het vuur. Laat een actief vuur niet onbeheerd achter. 

Bewaren 

Bewaar het hout onder een afdak waar de wind er bij kan en het beschut is tegen regen. Niet met plastic afdekken. Stapel het losjes. Stapel niet vanaf de grond. Beschimmeld hout niet stoken, maar laten drogen. 

Schakel de vakman in 

Koop een kachel met energietabel A+ of A++ bij een erkende kachel detaillist. Er zijn fijnstoffilters in de handel die de uitstoot van schadelijke stoffen beperken. Laat de schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen door een ASPB schoorsteenveger. Hij adviseert bij stookproblemen. 

De buren 

Overleg met de buren als zij hinder hebben van uw openbaard of houtkachel of u van de hunne. Misschien kan de uitmonding van uw of andere schoorstenen worden gewijzigd of een andere brandstof worden gekozen. 

Gezondheid 

Hebben huisgenoten of naaste buren gezondheidsproblemen (ademhaling, bronchitis, astma), stook dan minder. Ventileer de woning goed tijdens het stoken en zet een raam op een kier.

Stookalert

Schoorsteenveger Steevens geeft u graag advies wanneer u wel en niet kunt stoken doormiddel van een “stookwijzer”.

Klik hier voor de “Stookwijzer”

Bekijk eerst de Stookwijzer

X